Mar 312004
 

Het heeft (nog?) geen Delphi-ondersteuning, maar voor een gratis IDE ziet #Develop (spreek uit: Sharp Develop) er erg goed uit. Het is te gebruiken om Java, C# en VB (allen .NET natuurlijk) te kunnen programmeren. Stand-alone, webservices, code-completion, whatever. Kijk er eens naar op de website, en als dat bevalt download je meteen de laatste versie. Officieel nog een nog-geen-1 versie (0.99), dus nog niet helemaal af, maar wat mij betreft krijgt dit product een dikke 10.

 Posted by at 17:26
Mar 292004
 

Heel misschien heb ik de oplossing voor mijn “system.web.mobile” probleem gevonden. In de machine.config (in je .Net framework directory) staan wat standaard instellingen (die je overschrijft met settings in web.config per directory/applicatie) en wellicht dat die verwijzingen heeft naar een oude of niet bestaande versie van system.web.mobile. Ik weet niet of dat er standaard in staat, of dat het komt omdat mijn PC gebruikt wordt om mijn iPaq te synchroniseren, maar ik heb vanavond weer wat te proberen.


Het zou prettig zijn als ik dat scripting aan de praat kon krijgen. Echt wel cool om zo een webapp te kunnen maken.


Overigens was ik zaterdagavond zo slim geweest VOOR het computeren de klok aan te passen naar zomertijd. Maar ja, ondanks dat ging ik toch pas rond half drie naar bed…


 

 Posted by at 12:41
Mar 282004
 

Hoewel ik alle voorbeelden die ik op het internet kon vinden (die allemaal gebaseerd lijken te zijn op het voorbeeld van Bob Swart) zo goed mogelijk heb nagemaakt (met uitzondering van de benaming van de objecten), krijg ik Delphi scripting voor .NET (dus: language=Delphi) niet voor elkaar. Er blijft de onderstaande onverklaarbare error opkomen. Als iemand een hint heeft, graag.


Ik heb Delphi 8 al naar de laatste versie getild (trial die van het internet gedownload kan worden). De dccil.exe is wel van een iets oudere versie, maar de bijbehorende DLL’s zijn van de trial.


Overigens zijn de tekstjes te “expanden“ door erop te klikken, net als in de echte compiler-output.


Server Error in ‘/’ Application.



Compilation Error


Description: An error occurred during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following specific error details and modify your source code appropriately.

Compiler Error Message: The compiler failed with error code 1.






 










Version Information: Microsoft .NET Framework Version:1.1.4322.573; ASP.NET Version:1.1.4322.573

 Posted by at 21:55
Mar 262004
 

Gisterenavond was ik tot laat bezig met die voorbeeldpagina die ik gisteren noemde. Uiteindelijk werd het bijna 01:00 vannacht. Ik moest en zou dat (simpele) voorbeeld aan de praat krijgen. Maar niets lukte. Steeds foutmeldingen over het niet vinden van de DelphiProvider.dll en als ik dat opgelost had van die vage meldingen over het 1.0 .Net Framework, terwijl ik gewoon 1.1 geinstalleerd heb staan. Ik snapte er niks van. Uiteindelijk heb ik dan toch maar een File->New->ASP.NET Web Application gedaan, en op die manier het voorbeeld (het eerste uiterst simpele stukje) gemaakt. Dat lukte gelukkig wel. Ik was zo blij, dat ik maar naar bed ben gegaan. Maar…wat een heerlijkheid om lekker Pascal te kunnen typen. Zeeeer binnenkort maar eens wat database akties proberen.

 Posted by at 17:34
Mar 252004
 

Het is al een oud (uit 2002) artikel, maar toen ik dit artikel op de BDN las, ging er weer eens een lampje branden. Ik ken Delphi, dus Delphi voor .NET is niet zo heel moeilijk. Hoewel ik al veel documenten over .NET heb gelezen, is dit weer een uitblinker in duidelijkheid. Voor de beginner dan, want waarschijnlijk dat iemand die al wat meer in .NET heeft gedaan het een beetje te simpel vind. Maar met deze leidraad kom ik waarschijnlijk een heel eind. Het zou een keer tijd worden dat ik eens iets concreets ga doen met dat .NET. Steeds maar spelen met starterkits of allerlei andere voorbeeld software vergroot de hoeveelheid .NET kennis in mijn hersenen niet echt. Het vergroot eigenlijk alleen maar de weerstand tegen .NET, want veel van de software die gratis te gebruiken is, is niet af of doet niet wat ik zoek. Waarschijnlijk is er wel betere software, maar die is niet gratis…

 Posted by at 12:21
Mar 252004
 

De EU heeft besloten dat Microsoft de Mediaplayer uit Windows moet halen. Bovendien mag er geen verschil (in werking) zijn tussen de versie zonder en de versie met Mediaplayer. Op Tweakers is het bericht te lezen. Wel belachelijk. Straks mag Microsoft niks meer “meeleveren” en moet je alles kopen. Volgens mij was Mediaplayer er eerder dan bijvoorbeeld de Realplayer, of whatever wat voor player. Mediaplayer bestaat al zolang Windows bestaat. Ik vind het flauwekul. Want je kunt op je vingers natellen: Mediaplayer eruit maakt Windows niet goedkoper, je moet extra producten kopen om content af te spelen. En content wordt hoe langer hoe meer beschermt. Dus…waarom zou je uberhaupt je PC nog gebruiken (als gewone gebruiker dan) als MULTImedia PC. Als dit zo doorgaat is het neerzetten van een DVD-speler en een TV in je computerkamer goedkoper dan je PC uitbreiden.

 Posted by at 11:27
Mar 252004
 

Gisteren heb ik de trial versie van Oracle 10g geinstalleerd. De installatie is een zonnetje: in het begin een paar keer klikken en dan een flinke tijd wachten en alles is klaar. Mooi. Dat was wel eens anders bij vorige versies. De enterprisemanager is tegenwoordig een webapplicatie. En hij werkt erg goed. Zelfs iSQL (de webversie van SQLPlus) werkt erg goed. Elk SQL of PL/SQL of SQL*Plus commando werkt. Nice job Oracle.

Wat ik minder vond, is dat de hele installatie (inclusief kleine starterdatabase) ongeveer 1.3GB is. Dan heb je wel de enterprise versie, maar voor de lichtere versies is de benodigde schijfruimte niet veel minder. Best heftig.

Wat ik SLECHT vond, is dat m’n geheugen ongeveer op is, als Oracle draait. Naast wat kleine dingen (Java, de listener, etc) neemt het Oracle proces alleen als 120MB van het geheugen in beslag. Voor de starterdatabase! Get serious. Oracle wordt dus leuk om wat dingetjes te testen of wat voor een klant uit te zoeken, maar productie wordt het bij mij niet. Zelfs niet gezien de geringe prijs van zo’n €750 (minimaal).

 Posted by at 09:59
Mar 242004
 

C, m’n zwager, heeft een Powerbook G4, en die had opstartkuren. Hij was al naar de winkel geweest, en die waren aan de slag geweest met Norton Utilities, maar het mocht niet echt helpen. Dus we hebben het beest opengeschroefd om de harddisk eruit te halen. Dat was nog een heel gedoe. Vooral omdat alles zo dicht op elkaar gepakt zit, kun je vaak niet zien of iets nou vastgeklikt of vastgeschroefd zit. Dus steeds een beetje wrikken, in het licht houden, zachtjes een schroevendraaier erachter, alles werd geprobeerd. Flink wat schroefjes verder hadden we de disk (een IBM TravelStar 30GByte) eruit. Ik had in het verleden al eens een notebook-harddisk naar standaard-IDE converter gekocht, dus…die erop aangesloten en in de PC gestopt. Nou, de conclusie na 3 keer tevergeefs opstarten was natuurlijk: dead as a doornail! Snel weer losgekoppeld en de G4 weer in elkaar geprutst. Zucht. C vond het in ieder geval een leerzame ervaring de notebook eens van binnen te zien. Da’s voor een niet PC-hobbyist altijd wel iets bijzonders.

 Posted by at 22:30
Mar 232004
 

Vandaag ben ik op het werk gemigreerd van Windows NT met Novell Groupwise (5.2) naar Windows XP met Outlook. Wat een verademing!

 Posted by at 15:20
Mar 182004
 

Gisteren ben ik met Delphi 8 for .NET aan het stoeien geweest. Borland claimt dat een applicatie van eerdere Delphi versies gewoon ingelezen kan worden, en zonder problemen gecompileerd kan worden als .NET applicatie. Een aantal van de Delphi 6 voorbeelden liet zich inderdaad zonder problemen compileren en opstarten. Het lijkt dan net een gewone Win32-applicatie, maar uiteindelijk kijk je tegen een .NET-managed applicatie aan te kijken. D8.NET zet alle calls naar bijvoorbeeld VCL objecten om naar .NET-framework-calls. Eigenlijk moet je D8.NET dus zien als een aanvulling op de reeks talen waarin je .NET-applicaties kunt maken. Microsoft levert C#, C++ en VB, Borland levert nu Delphi (Object-Pascal). De uiteindelijk gegenereerde code is echter dezelfde, want dat is natuurlijk de eis om in het .NET framework te kunnen draaien.

Natuurlijk werkt niet alles meteen na compilatie. Sommige componenten bestaan (nog) niet onder .NET. Hiervoor moet je dus een oplossing verzinnen. Een nieuwe versie van je componenten kopen bijvoorbeeld. Of iets anders programmeren, zodat de “oude“ componenten niet meer nodig zijn.

Verder vind ik D8.NET niet echt zo intuitief als dat Delphi was. Natuurlijk moet de gegenereerde code 100% .NET-compliant zijn, maar wat mij betreft had de IDE wel wat minder op Visual Studio.NET mogen lijken en wat meer op de “oude” Delphi. Maar misschien komt dat nog bij volgende versies.

In ieder geval is het erg prettig te weten dat opgedane Delphi-kennis niet overboord hoeft omdat .NET de nieuwe hype is.

 Posted by at 15:21