Apr 012004
 

Daar ben ik wel achter. Als je Windows draait en iets moderns wilt (ASP.NET bijvoorbeeld!) dan zijn je opties beperkt tenzij je bereid bent veel geld uit te geven. In deze blogpost van Ian Wij, voorheen een Microsoft-werknemer, is dat ook te lezen. Ook hij komt erachter dat het LAMP-platform veel meer keuzemogelijkheden biedt als je op zoek bent naar een gratis/betaalbaar CMS. Voor een liefdadigheidsinstelling is hij bijvorbeeld uitgekomen bij Mambo, waar ik zelf ook naar gekeken heb.

Bij deze dus ook van mij de oproep aan Microsoft: maak een gratis of goed betaalbaar CMS, dat onder WIM(P) draait. En of de M dan voor MSSQL of voor MySQL staat, dat maakt me niet uit.

MICROSOFT!
Maak een goedkoop, liefst gratis, en simpel te gebruiken CMS.
Veel gebruikers, en ook het MKB, snakken ernaar!

Zo, dat moest er even uit. Joe noemt ook DotNetNuke, maar meer dan een leuke aanzet voor ontwikkelaars wil ik dat niet noemen.

 Posted by at 10:26
Apr 012004
 

Wat zou de IT wereld zijn zonder acronymen? Er is er weer een bij: XAML. Dat staat voor “eXtensible Application Markup Language” en je spreekt het uit als zam-el. Maar wat is het en hoe kun je het oplopen?!


XAML is een van de nieuwigheden in Longhorn, het nieuwe (Windows) platform van Microsoft. Zoals de naam doet vermoeden, is het een uitbreiding op XML, de “taal” die steeds meer gebruikt wordt als dataopslag en als uitwisselformaat in webservices/webapplicaties. Een tijdje terug had ik het over Avalon, de vectorgeorienteerde taal in Longhorn om systeemobjecten te definieren, en daar komt XAML om de hoek. Blijkbaar vond Microsoft XML te beperkt om Avalon tot zijn recht te laten komen. XAML ligt bovenop Avalon (zie bijvoorbeeld deze MSDN pagina). Maar XAML is meer. Je kunt XAML het beste zien als een taal die een applicatie beschrijft, zoals HTML (bijvoorbeeld) een document beschrijft. Joe Marini laat in zijn blog zien hoe je met 56 regels XAML een blog-reader (Bloghorn!) kunt maken. En dat ding ziet er nog gelikt uit ook. Zoals HTML inmiddels wel voor het overgrote deel van de computergebruikers toegankelijk is (via een simpele teksteditor tot aan de volledig afgeschermde WYSIWYG-editors voor de no-no’s) zo zal XAML waarschijnlijk het programmeren toegankelijk maken voor de grote massa. Hoe vaak komt het niet voor dat je even snel dit-of-dat wilt doen, maar dat er gewoon geen programma voor is in Windows, of dat je weer iets moet downloaden?! Te vaak, zegt mijn gevoel. Laat dat XAML maar komen.


Meer over Longhorn: MSDN


 

 Posted by at 10:09
Apr 012004
 

Vandaag ben ik maar eens afgestapt van het nog meer tijd stoppen in het werkend krijgen van Delphi als .NET-scripttaal. Dynamisch genereren van een applicatie is leuk, maar het moet wel gewoon werken, en niet met allerlei vage truken. En zelfs met allerlei vage truken krijg ik het hier op deze PC en op de server NIET aan de praat. De laatste melding op de server is “Couldn’t invoke rescvt.dll (not registered?)”. Zelfs het opnieuw registreren van rescvt met regasm helpt niks. Kortom: het werkt niet.


 


Dus…dan maar een echte .NET webapplicatie maken met D8.NET. Demo op de website van Borland bekeken, en toen iets geprobeerd na te maken. Niet op basis van de FishFact-database, want daarin ben ik niet geinteresseerd. Ik was geinteresseerd in een fatsoenlijk admintool voor het beest dat je nu bekijkt: dotText (weblogging in ASP.NET). Ik had even een herinstallatie van D8 nodig, want na al dat gekloot met dat scripting was de onderlinge afhankelijkheid van de DLLs en Units en Assemblies een beetje verstoord. Maar zelfs dan: een keertje runnen lukt, maar daarna loopt Delphi onherroepelijk vast met een of andere foutmelding. Soms is de debugger niet eens meer te sluiten, anders dan via de tasklist.


Op zich is D8.NET heel simpel in gebruik, en het feit dat het Pascal is wat je programmeert is heel prettig. Het soms zonder aanpassing compileren van D6 of D7 projecten is ook een niet mis te verstane feature. Maar een beetje stabiliteit zou me op dit moment meer lijken. Dan maar geen backward-compatibiliteit.


Kortom: ik blijf voorlopig nog even bij m’n good-old Delphi 6 Enterprise, en ga eens kijken wat ik daarmee nog voor shockwaves kan veroorzaken. En anders moet ik toch maar eens in dat kloterige C# of VB gaan duiken. Zucht. Het zal toch niet waar zijn???

 Posted by at 00:26